söndag 18 april 2010

Moder Jord subventionerar

Klimatforskare menar att planeten subventionerar människans snabba transporter. I en artikel på svt.se uppger de att den prövning som vårt samhälle ställs inför under det rådande flygstoppet bara är en försmak för hur framtiden måste se ut. Vi måste hitta andra sätt att resa på då subventionerna från Moder Jord inte är långsiktigt hållbara. Jag har två invändningar mot detta resonemang. För det första är det förödande att kalla detta för subventioner. Det ger flyget en viss legitimitet. Människans resande med flyg är inget annat än oansvarigt och kortsiktigt mänskligt beteende, som absolut inte subventioneras av planeten vi lånar, i alla fall inte frivilligt. Min andra invändning är mot att forskarna menar att framtidens resande måste vara långsammare än dagens. Det är klart att det blir svårt att konkurrera med flygets hastighet på mycket långa sträckor, men på medellånga avstånd, som exempelvis svenska turistresor till medelhavet, kan tåget med stor sannolikhet matcha flygets tidsåtgång från centralstation till centralstation i framtiden. Läs gärna artikeln!

Vulkanutbrott kommer inte ge kalla somrar

2 kommentarer:

  1. Det största tankefelet är att ge CO2 skulden till att börja med.
    Mer CO2 ger bättre skördar som behövs för en allt mer växande av moder jords barnaskara. Kanske är det hon som ser till att det släpps ut allt mer av den varan.

    SvaraRadera
  2. Till Anonym: Tyvärr är det alldeles för enkelt att resonera som du gör. På många ställen stämmer ditt resonemang, i allra högsta grad här i Sverige. Där koldioxiden dock på sikt kommer leda till ett förändrat nederbördssystem och högre temperaturer riskerar istället koldioxiden fungera hämmande på växtligheten. Låt oss heller inte glömma hur vi påverkar balansen i våra ekosystem genom att gynna växter som efterfrågar högre halter CO2 på andra växters bekostnad. Lägg till detta att koldioxiden försurar våra hav och förstör för ett hållbart fiske. Jag förlitar mig i alla fall på forskarnas resultat.

    SvaraRadera