torsdag 20 maj 2010

Skrämmande utveckling av forskningsläget

Jag läser på dn.se att ett antal forskare från en rad olika länder har gått ihop och publicerat ett nytt klimatmanifest. Vid första anblicken ser det bra ut. De vill få bort fokus från skuldbeläggande och istället verka för en framåtsträvande utveckling. Vid lite närmare läsning av artikeln blir jag dock rädd. I artikelns står följande att läsa:

De vill lämna skulden som utgångspunkt för klimatdiskussionen, och de vill inte hänga upp hela klimatfrågan på dramatiska prognoskurvor. De menar att det inte längre är möjligt att ha en klimatpolitik som bara fokuserar på att minska utsläppen av växthusgaser. I stället vill de rikta in sig på vilka vägar som kan tas för att anpassa samhället till ett ändrat klimat.

Manifestet anger tre målsättningar för en bättre klimatpolitik:

• Alla människor måste få sina grundläggande behov tillfredsställda, inte minst energi.

• Vi måste försäkra oss om att vi utvecklas på ett sätt som balanserar ekonomiska, sociala och ekologiska mål.

• Vi måste försäkra oss om att samhället står rustat för att möta de faror som följer med nyckfulla klimatförändringar, oavsett deras orsaker.


Forskarna föreslår enligt artikeln att fokus flyttas från att förhindra klimatförändringar till att anpassa samhället så att det klarar av ett förändrat klimat. STOPP, genast STOPP, tänker jag. Är det verkligen klimatforskarnas uppgift att bygga ett samhälle där människan klarar framtida klimatförändringar? Är inte det statsvetare och ekonomers roll? Har inte klimatforskarna glömt en väsentlig aspekt av klimatförändringarna, nämligen att det inte bara är människan som drabbas av ett förändrat klimat? Jag vill bestämt hävda att det är människan som drabbas minst, för vi har nämligen statsvetare och ekonomer som jobbar dygnet runt med just arbetet att ställa om vårt samhälle så att vi klarar förändringar, det har mig veterligen inga andra djur eller växter. Lägg till detta resonemang att det är vi, och inga andra, som har skapat (de antropogena) förändringarna.

Jag blir så arg att jag skakar. Att sitta på en stol och skaka kan aldrig vara konstruktivt, men vad ska jag göra? Min uppmaning är följande: Tappa för Moder Jords skull inte fokus på vad som är det väsentliga i klimatforskningen, nämligen att minimera de av människan skapade miljöproblemen!

Forskargrupp: starta om klimatpolitiken

3 kommentarer:

 1. Eftersom forskningsläget kring CO2 (som klimatdrivande) är rejält skakigt är din reaktion fullt normal. De främsta genombrotten som rör Co2-hypotesen kommer därför inte att ske inom naturvetenskap utan i ämnen som religionssociologi, socialpsykologi, kunskapssociologi och psykologi. AGW är en del naturvetenskap, resten är Mann-made politisk varmluft. Om tio år kommer vi att skratta gott åt dårskapen.

  Det finns annars att en bra parallell till ditt tillstånd, och det kallas för "shaking tent", Det framkallades av medicinmännen bland Nordamerikanska indianer när de skulle komma i kontakt med andevärlden.

  Det hindrar dock inte att vi skall vara rädda om miljön.

  SvaraRadera
 2. Forskarna var betalda av japansk industri bla bil - så resultat är därefter. Det vore märkligt om miljarder människor inte skulle påverka vår omgivning och ha skyldighet att minimera det. Förståndet kommer tyvärr i efterhand. Men sluta skaka, det hjälper föga. Plantera i alla fall ett träd om du har mark.

  SvaraRadera
 3. Jag är säker på att det finns vård, skola och omsorg nog att få dig att inse tids nog att du blivit lurad av Al Gore och co.

  Koldioxid är bara nyttigt. Det leder till mer växtlighet, och förhoppningsvis än ny varm tidsålder som på medeltiden.

  SvaraRadera