torsdag 15 april 2010

Dynamit i kraterhål?

Jag fick ett kryptiskt sms av min kära mamma för en stund sedan. Hon skrev för att gratulerade mig och frågade om det krävdes mycket dynamit i kraterhålet. Jag förstod inte vad hon menade. Hon fick förklara för mig genom ett telefonsamtal, och då blev det solkart för mig vad hon hade i tanken. Hon menade förstås den glädjande nyheten att askan från vulkanutbrottet på Island äntligen på allvar påverkar flygtrafiken. Tyvärr kan jag inte ta på mig äran för att flygtrafiken i hela norra Europa står still. Den miljöbesparingen får Moder Jord ta på sig äran för. Det känns skönt att Moder Jord ibland säger ifrån. Hoppas vulkanen står där och spyr ut aska i många år framöver. Länge leve tåget!

Hårt tryck på SJ
Svenskt luftrum är stängt

5 kommentarer:

  1. Visst är det bra att tåget nu får revansch efter den tuffa vintern. Länge leve tåget!! Satsa mer på den spårbundna trafiken!! ///Ingvar

    SvaraRadera
  2. Hur påverkas miljön av ett vulkanutbrott? Hoppas i alla fall att flygens minskade utsläpp uppväger nackdelarna av vulkanutbrottet. Vi kan också hoppas att de resenärer som nu tar tåget istället, inser fördelarna med detta tranportsätt och fortsätter med detta.
    Eva

    SvaraRadera
  3. Till Eva: Ett vulkanutbrott kan påverka klimatet på olika sätt. De gaser som frisläpps hör delvis till de s.k. växthusgaserna vilket på sikt kan leda till en uppvärmning. Det normala är dock att jordens medeltemperatur sänks under en tid efter utbrottet p.g.a att partiklarna i luften hindrar solens strålar från att nå marken. Det viktigaste av allt, enligt min mening, är att det, oavsett utfallet av utbrottets påverkan, är Moder Jords egna påverkan. Flygens utsläpp är skapade av människan, men drabbar inte oss i första hand.

    SvaraRadera
  4. Jag vet inte vad du ser för något problem med flygtrafiken. Är det CO2-utsläppen? Det är nog inget du behöver oroa dig över. Och om det är någon tröst så orsakar kondensstrimmorna nog en infinitesimal temperatursänkning som tar ut den infinitesimala temperaturökningen som koldioxidutsläppen orsakar.

    Vulkanutbrottet däremot gör nog mer skada än nytta. Dels lamslår det flygtrafiken, men askan innebär även en hälsorisk för folk i närheten av vulkanen.

    Att hurra över det här vulkanutbrottets påverkan på Europas luftrum är nästan som att glädjas åt tsunamins förstöring av gator i Thailand. Okej, lite överdrivet, men ändå.

    /Copal

    SvaraRadera
  5. Till Copal: Du har helt rätt i att vi människor står för andra betydligt större utsläppskällor än de som kommer från flyget. Flyget är dock en form av lyxkonsumtion som borde vara lättare att klara sig utan än t.ex. industrierna i tredje världen. Läs gärna artikeln som jag länkar till i mitt senaste inlägg (Den om att klimatskeptikerna får litet medhåll från forskarna). Studera även gärna de forskningsrapporter som visar flyget verkliga påverkan när utsläppen sker på så hög höjd.

    Att ett vulkanutbrott gör stor skada har jag aldrig ifrågasatt. Däremot är det inget vi kan styra över. (Eller jo, fler och fler forskare menar att de stigande världshaven riskerar att pressa ihop berggrunden och på så sätt orsaka fler vulkanutbrott.) På planeten jorden har vulkanutbrott alltid inträffat. Jag är tveksam till om flygets påverkan finner sin plats i hållbara ekosystem.

    SvaraRadera