måndag 19 april 2010

Klimatskeptikerns mardröm

Vid en genomgång av tusentals vetenskapliga artiklar som berör klimatfrågan visade det sig att enbart 5 stycken stödjer de s.k. klimatskeptikerna. Detta resultat mottas både positivt och negativt här på All Counts Miljöblogg. Resultatet visar att våra farhågor verkar besannas, men det visar dessutom att vi nu kan lägga klimatskeptikernas propaganda på hyllan för att istället tillsammans medverka till en positiv utveckling.

Marginellt vetenskapligt stöd för klimatskeptiker

2 kommentarer:

  1. Hej. Jag såg ditt svar på min kommentar och svarar här.

    Först i flygplansfrågan:
    Jag håller med om att många flygresor är fullkomligt onödiga. Jag flyger själv aldrig frivilligt. Jag håller dock inte med om att flygtrafiken är något direkt miljöproblem, utan jag ser det snarare som en av mänsklighetens största bedrifter.

    Angående SVT:s "undersökning":
    Jag vet inte hur god koll du har på den skeptiska sidan, men den kanske allra mest framstående skeptiska forskaren, Richard Lindzen, publicerade en omtalad artikel ifjol. Fanns den med bland dessa 5 klimatskeptiska artiklar? Svaret är nej. Av någon anledning valde SVT att lägga den mest uppmärksammade skeptiska artikeln i den klimatalarmistiska gruppen.

    En artikel i den alarmistiska högen handlade om hur ekorrar påverkas av klimatförändringar. Artikeln säger dock ingenting om huruvida klimatförändringar är människoskapade eller ej.

    Det här är bara ett par exempel. Man kan fråga sig hur många av artiklarna det är som verkligen visar att människan orsakar klimatförändringarna. Ytterst få skulle jag gissa på. Och blir du inte det minsta fundersam när man drar slutsatsen att endast 5 av 8000 artiklar är skeptiska? Kom igen, gör lite kritisk granskning!

    /Copal

    SvaraRadera
  2. Till Copal: Tack för dina inlägg! Jag blir, och har alltid varit, ytterst skeptisk till att någon som helst forskning kan erbjuda en absolut sanning. Jag är därför helt övertygad om att det i vissa lägen finns fog för hårdare kritisk granskning av klimatforskarnas resultat. Jag erkänner även att jag är vinklad i frågan. Det är självklart att jag granskar forskningsläget utifrån mina glasögons slipning. Delvis gör jag detta med full medvetenhet. Mitt val bygger då på den för mig viktigaste principen som människan har att leva efter, nämligen försiktighetsprincipen. Den säger oss att hela tiden ha ett värstascenario på näthinnan när vi fattar våra beslut. För mig hade det räckt om 5 av 8000 artiklar hade givit stöd till att människan påverkar klimatet för att jag skulle ha blivit orolig.

    SvaraRadera