tisdag 20 april 2010

Fattigt klimatmöte

Ca 18000 företrädare för jordens fattiga samlas nu för ett klimatmöte. De menar att Köpenhamnsmötet föll p.g.a. att den rika delen av världen inte var beredda att ta ett större ansvar. De menar att dagens miljöproblem härstammar från den rika världens ekonomiska tillväxt. Syftet med mötet är att skapa en enad röst inför nästa klimattoppmöte.

Hur stora ansträngningar den rika respektive den fattiga delen av världen ska göra för att lösa klimatproblemet är en flitigt diskuterad fråga. Enligt min mening är det den svåraste knäckfrågan för om vi ska lyckas ro i hamn ett effektivt klimatavtal. Med det menar jag inte att jag tycker att det borde vara en svår knäckfråga. För mig är lösningen simpel: Vi i den rika delen av världen tar vårt ansvar och erkänner att klimatproblemet är skapat av oss, därför ska det även lösas av oss. Jag är dock medveten om att vi inte klarar det utan hjälp från de fattiga delarna av jorden, men jag är övertygad om att vi får den hjälpen om vi visar att vi menar allvar. Hur visar vi då att vi menar allvar? Givetvis vore en bra början att se över våra egna utsläpp och förändra vårt sätt att leva. Omställningen blir svår, men valet att genomföra den är vårat. När vi har visat att vi menar allvar så återstår försörjningsfrågan för de fattiga delarna av världen. Vi kan givetvis inte förneka dem en höjd levnadsstandard genom hämmande restriktioner. Jag tror heller inte att vi kan lösa problemet genom att pumpa in biståndspengar. Min lösning är följande: Avbryt nykolonialismen och låt den fattiga delen av världen bygga upp sina ekonomier utan utländska storföretags medverkan. Vi måste även dela med oss av vår miljövänliga teknik så att deras ekonomiska utveckling inte går samma väg som våran har gjort.

Tänk om det vore lika lätt att lösa problemet i verkligheten som här på bloggen. Jag är medveten om att vägen till framgång kommer innebära många prövningar. Jag upprepar därför det jag tidigare skrivit här på bloggen: För den enskilda individen gäller det att se över sin egen påverkan. För oss gäller uttrycket att "Allt räknas"! Varje steg vi tar möjliggör en förändring. För våra politiker gäller inte samma enkla medicin. För dem räknas inte "Allt". Det enda som räknas är handlingskraft och framgång!

Klimatmöte för jordens fattiga

2 kommentarer:

  1. Det är både och som gäller. Jag som privatperson tar det ansvar jag kan i mitt vardagsliv och som politiker gör allt vad jag kan för att underlätta privatpersonernas "bra" val och få lokala och globala lösningar tillstånd i det stora.

    SvaraRadera
  2. Till Sofia: Det glädjer mig. Jag skänker dig en uppmuntrande tanke.

    SvaraRadera