onsdag 28 april 2010

Modern aktion med beprövat medel

I Frankrike har folket sedan revolutionernas tid varit vana vid att ta saken i egna händer för att påverka politikens utveckling. På senare år, precis som här om dagen, är det bönderna som främst använder sig av denna modell. I Sverige har vi tyvärr, precis som i Paris utkanter, främst mött folkets politiska frustration i våldsamma situationer. Jag tänker kanske främst på de våldsamma kravallerna i Göteborg år 2001 i samband med EU-toppmötet, men även på de våldsyttringar vi på senare tid bevittnat i bl.a. Malmöstadsdelen Rosengård.

Greenpeace är för mig ett föredömen när det gäller att utöva folkets politiska makt ute på fältet. Deras icke-våldsmentalitet känns modern. Idag inleder Greenpeace en aktion mot Vattenfalls huvudkontor i centrala Stockholm. De efterfrågar en attitydsförändring från företaget och från staten bl.a. i frågan om fortsatt kolkraftsutveckling. Greenpeace känns moderna när de visar att folket kan göra sin röst hörd utan att våld blir inblandat. Fortsätt på inslagen väg!

Greenpeaceaktion mot vattenfall

Vattenfalls kontor ockuperat av Greenpeace

Greenpeace

2 kommentarer:

 1. Moderna människor28 april 2010 11:27

  Ja, oj va modernt att vara emot tillväxt, att man har som mål att halvera energiförbrukningen, att skrika "vad ska väck Barsebäck , vad ska in sol och vind".
  Det känns verkligen att det här är modernt.
  Vad var det Maria Wetterstrand sa? Föredömet är Malaysia.
  Wow, vilken framtid som är framför oss. Synd att man inte har råd att betala elräkningen eller att man inte har nåt jobb att gå till bara...

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig att Greenpeace är moderna!

  .. och JA! det är modernt att vara emot tillväxt. Åtminstone tror jag att kanske 99% av alla levande varelser är emot tillväxt, och den procent som återstår består troligen enbart av människor.

  Här kommer ett slagord till:
  "Gör dig fri - från energi!"

  SvaraRadera